Vakbonden Alitalia voeren de druk op

De vakbonden bij de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia hebben het personeel opgeroepen om zich woensdagmiddag "massaal te mobiliseren". Met die oproep willen de vakbonden de druk op de Italiaanse regering opvoeren.

Belga

Alitalia balanceert op de rand van het faillissement. De luchtvaartmaatschappij leed vorig jaar een recordverlies van ruim een half miljard euro. En ook in de eerste maanden van dit jaar herstelde de rendabiliteit niet. De Italiaanse regering zou met steunmaatregelen over de brug komen, maar vooralsnog is er niets concreet beslist. De vakbonden voeren nu de druk op.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de mobilisatie zullen zijn. Mogelijk mondt die uit in een klassieke staking, ofwel volgen er alternatieven zoals het blokkeren van de toegangsweg naar de luchthaven Fuimicino in Rome.

Volgens de vakbonden stijgt de spanning bij de Alitalia-werknemers "van uur tot uur". De vakbonden menen dat dit kan leiden tot "ongecontroleerde initiatieven die nog moeilijk onder controle te houden zijn", klinkt het dreigend.

De Italiaanse regering heeft beloofd dat ze donderdag op een ministerraad steunmaatregelen voor de luchtvaartsector zal bespreken. Naar verluidt zijn de regeringsleden verdeeld over de kwestie.

Ook op bedrijfsniveau is het wachten op de plannen van de overheid. De directie van Alitalia bespreekt een besparingsplan met de vakbonden maar kan niet afronden zonder duidelijkheid over de steunmaatregelen.