Spanje wil met Frankrijk en Duitsland alternatief Irak-plan maken

Spanje wil in samenwerking met Duitsland en Frankrijk, de belangrijkste Europese tegenstanders van de invasie van Irak, een nieuw plan opstellen om een einde te maken aan de Amerikaanse bezetting van het land. Dat heeft een woordvoerder van de nieuwe Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero dinsdag bekendgemaakt.

AP Ned

Spanje wil in samenwerking met Frankrijk en Duitsland een nieuw plan voor Irak voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. Spanje wil de "pacificatie en democratisering van Irak" onder vlag van de Verenigde Naties laten plaatsvinden en niet meer onder het gezag van Washington, dat volgens Zapatero's woordvoerder Javier Valenzuela te veel weerstand opwekt onder de Iraakse bevolking. Details over het Spaanse voorstel zijn niet naar buiten gebracht.

Zapatero reist woensdag naar Berlijn voor overleg met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en vrijdag naar Parijs voor een ontmoeting met de Franse president Jacques Chirac. Kort na zijn aantreden maakte Zapatero bekend dat de 1.300 Spaanse militairen die zijn voorganger José Maria Aznar naar Irak uitzond op korte termijn terug worden getrokken.