Opnieuw gevechten rond Fallujah

Het Amerikaanse leger is dinsdagavond in Fallujah opnieuw in gevecht geraakt met het Iraakse verzet. Het leger bestookte het noorden van de stad vanuit een zware AC-130 gevechtshelikopter, verzetsstrijders namen vanuit de wijk Jolan Amerikaanse stellingen en een patrouille onder vuur.

AP Ned

In Fallujah kwam het ook maandagavond tot gevechten tussen het verzet en het leger. In Fallujah, bastion van het soennitische verzet tegen de Amerikanen, was twee weken lang een staakt-het-vuren van kracht. Het bestand werd echter geregeld geschonden en liep dinsdag af.

Bij de gevechten van dinsdag werd een aantal gebouwen in brand geschoten en werd ook een minaret van een moskee neergehaald. Moskeeën worden volgens het leger vaak gebruikt door sluipschutters. Het Amerikaanse leger heeft een grote troepenmacht bij Fallujah samengetrokken en is van plan vanaf donderdag met patrouilles te beginnen in de stad. De Amerikaanse luchtmacht heeft pamfletten boven Fallujah uitgestrooid waarin de verzetsstrijders worden opgeroepen hun strijd te staken.

In Bagdad is dinsdag in een vuurgevecht met sjiitische strijders één Amerikaanse soldaat om het leven gekomen. Het aantal gesneuvelde Amerikaanse soldaten in april bedraagt nu 115, net zoveel als er tijdens de twee maanden durende oorlog om Saddam Hussein ten val te brengen om het leven kwamen. Bij zware gevechten rond de stad Najaf zijn maandag en dinsdag volgens het Amerikaanse leger 64 opstandelingen om het leven gekomen.