Italië wil VN-mandaat voor zijn troepen in Irak

Italië kan zijn militaire aanwezigheid in Irak niet uitbreiden en stelt bovendien een langer verblijf van zijn troepen afhankelijk van een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties. Dat heeft vice-premier Gianfranco Fini dinsdag aan de Amerikaanse vice-president Dick Cheney en minister van defensie Donald Rumsfeld laten weten.

AP Ned

Op de vraag hoe Cheney en Rumsfeld hadden gereageerd, antwoordde Fini dat het Witte Huis in de verhouding met Europa "enkele barsten moet lijmen". Nader liet hij zich er niet over uit.

Spanje, dat dinsdag meldde de terugtrekking van zijn troepen uit Irak te hebben voltooid, verlangde ook een VN-mandaat. Na Spanje hebben ook Honduras en de Dominicaanse Republiek aangekondigd hun troepen terug te halen uit Irak.

Italië heeft drieduizend militairen in Irak. Het nam niet deel aan de invasie, hoewel de conservatieve coalitie van premier Silvio Berlusconi het Amerikaanse beleid steunde.

In Irak worden drie Italiaanse beveiligingsmedewerkers gegijzeld. Hun gijzelnemers hebben gedreigd hen te doden als de Italiaanse bevolking niet de straat opgaat om tegen het beleid van de regering te demonstreren. Een vierde gijzelaar is al vermoord.

De linkse oppositie, die fel tegen de oorlog was, is het er nu over eens dat niet aan chantage moet worden toegegeven. Familieleden van de drie gijzelaars hebben hun landgenoten opgeroepen donderdag met hen deel te nemen aan een optocht in Rome, "voor de vrede, niet uit protest".