Vier doden bij terroristische actie in Damascus

Bij felle vuurgevechten dinsdagavond tussen terroristen en de politie in de diplomatenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus zijn volgens het ministerie van binnenlandse zaken twee terroristen, een politieman en een voorbijgangster om het leven gekomen.

AP Ned

De gevechten speelden zich in de westelijke wijk Mazza af rond een leegstaand voormalig kantoor van de Verenigde Naties.

Ooggetuigen meldden dat ze rond 19.20 uur begonnen en zeventig minuten aanhielden. In een via het staatspersbureau SANA verspreide verklaring zei het ministerie van binnenlandse zaken dat de gevechten uitbraken nadat terroristen een bom onder een auto hadden laten ontploffen, waardoor een niet nader aangeduid gebouw zwaar beschadigd werd. Al schietend en onder het gooien van handgranaten naar de politie probeerden de daders in een andere auto te ontkomen.

Waarom het VN-kantoor werd aangevallen is onduidelijk. In het kantoor was voorheen de waarnemersmacht gevestigd die toeziet op het bestand tussen Israëlische en Syrische strijdkrachten in de Golan. In het buurland Irak was het hoofdkantoor van de VN in Bagdad twee keer doelwit van een bomaanslag. Bij de eerste, op 19 augustus, kwamen 22 mensen om het leven, onder wie VN-gezant Sergio Vieira de Mello.

In Mazza zijn onder meer een Saudisch consulaat, de Britse ambassadeurswoning, de Iraanse en Canadese ambassades en een kantoor van het Iraanse persbureau IRNA gevestigd. Britse en Iraanse woordvoerders zeiden dat hun ambassades geen doelwit leken te zijn geweest van de actie.

De Syrische regering staat onder grote druk van met name de Verenigde Staten om op te treden tegen extremisten die tegen Israël zijn of die Irak binnen willen glippen om tegen de Amerikanen te vechten. Jordanië zegt aanslagen te hebben verijdeld die waren beraamd door terroristen die het land vorige maand vanuit Syrië waren binnengekomen. In de jaren '70 en '80 had de Syrische regering het zelf aan de stok met islamitische fundamentalisten. Na een opstand van de Moslimbroederschap in 1982 legde het Syrische leger de noordelijke stad Hama voor een groot deel in puin, waarbij naar schatting tienduizend doden vielen.