Uitbarsting van geweld in zuiden Thailand eist 95 levens

In het zuiden van Thailand zijn tientallen doden gevallen toen de politie aanvallen afsloeg die islamitische guerrillastrijders woensdagmorgen vroeg vrijwel gelijktijdig lanceerden op politiebureaus en controleposten in het zuiden van Thailand.

AP Ned

BR> De politie was van tevoren getipt en wachtte de aanvallers op. De meeste guerrillastrijders waren jongeren die slechts gewapend waren met machetes.

Premier Thaksin Shinawatra zei dat er 93 doden zijn gevallen en dat het aantal nog kan oplopen tot boven de honderd. De televisie noemde een dodental van 94: negentig guerrillastrijders, drie politieagenten en een soldaat.

De minstens vijftien overvallen, in de provincies Yala, Pattani en Songkhla, waren volgens de politie bedoeld om wapens buit te maken. De meeste gesneuvelde opstandelingen waren tussen de 15 en 20 jaar oud, maar er waren ook twee leiders bij van rond de 50 en 60. De politie zei vier opstandelingen levend in handen te hebben gekregen.

Enkele uren nadat het geweld was losgebarsten werden elf opstandelingen die een moskee in Pattani hadden bezet door de politie met traangas naar buiten gejaagd en doodgeschoten. Of deze doden bij het aantal van 93 zijn inbegrepen was niet duidelijk.

Het was de bloedigste dag van de islamitische opstand in het zuiden van Thailand, die dit jaar aan bijna 160 personen het leven heeft gekost.

Shinawatra zei dat de overvallen voortvloeien uit een overval die op 4 januari werd gepleegd op een kazerne in de naburige provincie Narathiwat, waarbij vier militairen werden gedood en honderden geweren gestolen. De overval vormde de inleiding tot de huidige onrust. De guerrillastrijders zijn plaatselijke jongeren, zei de premier, en hebben geen banden met het internationale terrorisme.

Minister van defensie Chettha Thanajaro zei te geloven dat de opstandelingen woensdag een derde van hun strijders hebben verloren. Hij zei dat zij waarschijnlijk tot het massaoffensief hebben besloten nadat was aangekondigd dat het leger meer troepen naar het zuiden zou sturen om scholen en leraren te beschermen. De minister sprak van "een zelfmoordoperatie van opstandelingen die zijn gehersenspoeld door een meesterbrein".