Emotioneel bezoek aan "minuscule" kooi Marcinelle

"Minuscuul". "Je zou er geen beesten in opsluiten", "benauwend". De deelnemers aan het plaatsbezoek van het assisenhof van de provincie Luxemburg aan de kooi van Marc Dutroux in Marcinelle, waren dinsdagavond allemaal bijzonder onder de indruk.

Belga

BR> Alleen Marc Dutroux leek geen emotie te vertonen. "Onze cliënt heeft op zijn manier op het plaatsbezoek gereageerd. Hij heeft geen emotie vertoond", zei zijn advocaat Baudewyn.

De meisjes Sabine en Laetitia reageerden zeer emotioneel. Zij waren nooit eerder naar de kooi teruggekeerd sinds hun vrijlating op 15 augustus 1996. Toen ze het huis weer uitkwam, riep Sabine "krapuul" naar Dutroux. Laetitia bleef een kwartier binnen, samen met Jean-Denis Lejeune. Ze schreeuwde "merde..." toen ze buitenkwam, waarna ze in tranen uitbarstte. Paul Marchal moest zichzelf naar eigen zeggen bedwingen om Dutroux niet naar de strot te vliegen.

Voor de meeste burgerlijke partijen, evenals voor de advocaten van Michelle Martin, was het onmogelijk te bedenken dat Julie en Mélissa, An en Eefje op hetzelfde ogenblik in het kleine huis gewoond zouden hebben.

Het honderdtal deelnemers aan de debatten ging in groepjes naar de kelder. Twaalf betonnen treden leiden naar de kelder. De kooi is onvoorstelbaar klein en er hangt een vochtige geur. Jean Lambrecks ging ook de kamer op de eerste verdieping bekijken waar zijn dochter opgesloten zat en via het venster probeerde te vluchten. "Ik begrijp niet hoe niemand heeft gezien hoe Eefje door dat raam is gekropen", zei hij.

Van de beschuldigden gingen enkel Marc Dutroux en Michelle Martin het huis binnen. Michel Lelièvre wilde niet binnengaan. Een van zijn advocaten deed dat wel. Nihoul ging om gezondheidsredenen niet mee naar Marcinelle.

De zitting begon dinsdag om 9.00 uur in de assisenzaal in Aarlen, maar werd na twee minuten meteen geschorst. Alle aanwezigen in de assisenzaal werden met twee bussen naar Marcinelle gebracht. De drie beschuldigden konden vroeger vertrekken en waren omstreeks 11.25 uur, elk in een gepantserde Mercedes, in de avenue de Philippeville in Marcinelle.

Om 12.30 uur kwamen ook de twee bussen in Marcinelle aan, onder applaus van de buurtbewoners en toeschouwers die speciaal naar Marcinelle waren afgezakt. Onderweg werden de vader en grootouders van Julie Lejeune evenals Sabine Dardenne opgepikt. Op het traject had de politie alle wegen hermetisch afgesloten om het konvooi vlot tot in Marcinelle te leiden.

Enkele mensen zijn tijdens het bezoek aan het huis, of vlak erna, onwel geworden. Zo werd de moeder van Laetitia Delhez op een brancard naar een Rode Kruis-post afgevoerd wegens een plotse daling van de bloeddruk. Ook Michelle Martin en de moeder van Jean-Denis Lejeune werden onwel. De moeder van Laetitia kon wel samen met haar dochter opnieuw naar Aarlen rijden.

Om 16.00 uur verlieten de bussen Marcinelle om terug naar Aarlen te rijden. Daar werd de zitting even na 18.00 uur geschorst. Claude Thirault, de man aan wie Dutroux in 1993 zei dat hij meisjes wilde ontvoeren, maakte tijdens het plaatsbezoek plots zijn opwachting op het terrein op de snelweg dat voorbehouden was voor de pers om van daaruit beelden te maken van het huis. Nadat cameraploegen hem wat hadden kunnen filmen, werd hij door de federale politie uit de persruimte ontzet.

Op het incident met Thirault na, verliep alles volgens de federale en lokale politie "vlekkeloos". Zij hadden zo'n 300 manschappen ingezet "om elk risico te vermijden".