Nieuwe technologie bestrijdt files

Het Belgische koerierbedrijf Day by Day investeert 200.000 euro in een nieuw systeem waarmee zijn chauffeurs onder meer files kunnen vermijden of alarm slaan in geval van nood.

Belga

De onderneming liet het systeem ontwikkelen in samenwerking met onder meer een softwarehuis en Proximus. Het werd donderdag voorgesteld tijdens een persconferentie.

De nieuwe technologie integreert verschillende systemen die het koerierbedrijf uit Meise nu al gebruikt. Zo worden de dispatching en goederenbehandeling via het internet verbonden met de zakcomputer die de chauffeur krijgt. Diens voertuig is ook uitgerust met een gps-systeem en gekoppeld aan een computerprogramma dat verkeersinformatie verwerkt.

In geval van files berekent het programma meteen een alternatieve route. Voorts weet de onderneming ten allen tijde waar haar chauffeurs zich bevinden en kan het makkelijk inspelen op nieuwe of wijzigende opdrachten.

Elke toestel heeft ook een noodknop. Die kunnen bestuurders indrukken in geval van ongeval, overval of ander incident. De knop zal wel pas in gebruik gesteld worden als de bestuurder er effectief om vraagt. Het systeem zorgt er voorts ook voor dat chauffeurs 's avonds thuis hun volgende werkdag kunnen plannen. Ze krijgen weliswaar een route door de computer voorgeschreven, maar kunnen die naar eigen ervaring wijzigen.

Met de invoering van het systeem wil het koerierbedrijf efficiënter werken. Het zal voortaan ook meer gegevens kunnen verzamelen om zijn beleid bij te sturen. Volgens Lucie Evers, de marketing manager van Day by Day, wil het koerierbedrijf met het systeem ook een maatschappelijke rol vervullen. "Met dit systeem vermijden we overbodige kilometers, dus files. We rekenen op een vermindering van 10 procent of 4.000 kilometer die onze chauffeurs dagelijks minder zullen doen. Het bedrijf telt dagelijks 44.000 kilometer. We hopen ook op minder handling en minder vergissingen. Bovendien geven we onze chauffeurs met dit systeem iets meer ademruimte bij eventuele groei van het bedrijf."

Met het project is een investering van 200.000 euro gemoeid. In eerste instantie krijgen 50 zelfstandige chauffeurs van Day by Day een zakcomputer en printer in hun voertuig geïnstalleerd. Na zes maanden wordt het project geëvalueerd en eventueel uitgebreid. Om het hele wagenpark van het bedrijf met het systeem uit te rusten zou nog eens 600.000 euro nodig zijn.