Onderzoek weerlegt theorie besmet polio-vaccin als oorzaak aids

De theorie die stelt dat aids van apen op mensen is overgedragen door een besmet polio-vaccin wordt nu weerlegd. Een internationaal team onder leiding van de Amerikaanse evolutiebioloog Michael Worobey zegt daar het bewijs voor gevonden te hebben. Zijn onderzoek verscheen op 22 maart in het Britse wetenschappelijke blad Nature.

Belga

Tot nu toe werd aangenomen dat aids op de mens werd overgedragen doordat in de jaren '50 in Belgisch Congo een poliovaccin besmet was met het aidsvirus van een chimpansee. Worobey, evolutiebioloog aan de universiteit van Arizona, trok in 2003 naar Congo, meer bepaald naar de streek van Kisangani (Stanleyville ten tijde van de Belgische kolonisatie) waar de besmetting zou gebeurd zijn. Hij en zijn team ontdekten een nieuwe variant van het aidsvirus bij de chimpansees in deze streek. Die variant is geen cel waaruit het HIV-virus, dat verantwoordelijk is voor de ziekte bij de mens, is ontstaan, zo concludeerden ze na een genetische analyse.

"Deze ontdekking levert het directe bewijs dat de chimpansees in deze streek niet aan de basis liggen van de aids-epidemie bij de mens en de theorie van het polio-vaccin dus kan verworpen worden", aldus de onderzoekers.