Jeroen Blijlevens stopt met wielrennen

De Nederlander Jeroen Blijlevens heeft zijn wielerloopbaan beëindigd. De sprinter, meervoudig ritwinnaar in Tour, Giro en Vuelta, voelt zich niet fit.

Belga

Hij ziet geen mogelijkheid om op het gewenste niveau terug te komen. "Het heeft geen zin in dit stadium te blijven doorrijden. Ik kan terugzien op een mooie carrière en wens de eer aan mezelf te houden", zei de 32-jarige Blijlevens donderdag vanuit zijn woonplaats Hoogstraten.

Blijlevens was in zijn jaren bij TVM (1994-1999) een sprinter van wereldfaam (71 zeges). Sinds zijn vertrek naar het Italiaanse Polti in 2000 raakte hij op de sukkel. Ook bij Lotto-Adecco (2001), Domo-Farm Frites (2002) en BankGiroLoterij (sinds 2003), zijn huidige werkgever, wist hij nooit meer zijn oude niveau te halen. Hij behaalde in die periode maar drie overwinningen. Zijn laatste zege dateerde van 24 juni 2003 in Ruddervoorde. Blijlevens zei donderdag zich rustig over zijn toekomst te gaan bezinnen. Hij hoopt actief te blijven in de wielersport.

Blijlevens sprak woensdagavond met Piet Hoekstra, een van de ploegleiders van BankGiroLoterij: "Eigenlijk had ik vorige week na de Scheldeprijs al besloten er een punt achter te zetten. Een paar weken geleden is bij een test geconstateerd dat er weer een virus in mijn bloed zit, net als twee jaar geleden. Ik moest aan de antibiotica en dat is funest voor een wielrenner. In de Scheldeprijs werd ik er gewoon af gereden".

Van Blijlevens' 74 profsuccessen onthouden we vooral zijn vier ritten in de Tour (1995, 1996, 1997 en 1998), zijn vijf successen in de Vuelta en de twee dagzeges in de Giro, waar hij in 1999 ook twee dagen de roze trui mocht dragen. Dat jaar won hij ook de Scheldeprijs van Schoten.