Komt de Vlaamse Wielerweek bij de UCI Pro Tour?

Uit alle Belgische wielerhoeken werd Hein Verbruggens idee omtrent de Pro Tour de voorbije weken onder vuur genomen. Woensdagavond zaten de betrokken partijen in Luik bij elkaar. Namens de UCI zaten Hein Verbruggen, Vittorio Adorni en Alain Rumpf rond de tafel, namens de KBWB Tom Van Damme, Gérard Bulens en Wim Van Herreweghe.

Belga

"We hadden een contructief gesprek", zegt Tom Van Damme, de directeur communicatie van de KBWB. "Daaruit bleek dat wij een verschillende visie hebben. De UCI ziet de publieke belangstelling en de kijkcijfers op televisie internationaal achteruitboeren, terwijl wij in België in een hausse zitten. We zullen dat met elkaar proberen te verzoenen in de toekomst".

"We hebben voor de Belgische wielersport enkele belangrijke punten uit de brand proberen te slepen. Zo zal de Belgische kalender niet veranderen zonder dat wij op de hoogte zijn. Daarnaast hebben we de Belgische zorgen omtrent de regionale wedstrijden en de ploegen binnen de continentale kalender aangekaart. Met Hein Verbruggen zijn we op enkele punten gestoten waar hij niet aan gedacht had. Hij heeft die genoteerd en zal die bij de 'Conseil du Cyclisme Professionnel' verdedigen", aldus Van Damme.

"Het heetste hangijzer is dat België met slechts vier koersdagen (Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Luik-Bastenaken-Luik en Waalse Pijl) te karig bedeeld is in de Pro Tour. Wij hebben Hein Verbruggen voorgesteld om al in 2005 ook een Vlaamse Wielerweek een week voor de Ronde van Vlaanderen in de Pro Tour op te nemen. De UCI-voorzitter is dat idee, dat van sportdirecteur Walter Godefroot komt, genegen, maar het zal van Godefroots collega's afhangen of dit voorstel aanvaard wordt".

En Van Damme gaat nog even verder: "We proberen ook met Rob Discart, de organisator van de Ronde van België, een Ronde van de Benelux op poten te zetten in de maand augustus. Met de organisatoren van de Ronde van Nederland hadden we in dat verband al een constructief gesprek en ook dat idee wordt door Verbruggen gesteund. Een derde punt van ons was om op het einde van het seizoen de GP van Wallonië en Parijs-Brussel in de Pro Tour op te nemen, maar dat leek ons weinig kans op slagen te krijgen voor 2005. Toch hopen we dat we het aantal Belgische koersdagen in de Pro Tour op een aanvaardbaar niveau zullen kunnen krijgen. Het is nu afwachten wat er deze middag uit de vergadering van de Conseil du Cyclisme Professionnel komt".