Porto en Deportivo spelen 0-0 gelijk in Champions League

Het Portugese FC Porto en het Spaanse Deportivo La Coruna hebben woensdagavond in de heenwedstrijd van de halve finales van de Champions League voetbal 0-0 gelijkgespeeld. In een zwakke partij, geleid door de Duitser Markus Merk, kenden beide teams elkaar geen duimbreed vrijheid toe, met een logische brilstand tot gevolg.

Belga

Het was de eerste keer dat beide teams elkaar troffen in Europees verband. Porto, dat dit seizoen Europees alleen nog maar verloor van Real Madrid en in de kwartfinales het Franse Lyon wipte, kon niet rekenen op aanvaller Derlei. Deportivo-trainer Javier Irureta, die met zijn ploeg de finalisten van vorig jaar Juventus en Milan uitschakelde, kon in het Estadio do Dragao zijn sterkste elftal tussen de lijnen brengen.

In een draak van een eerste helft gaven beide teams elkaar geen millimeter ruimte. 45 minuten resultaatvoetbal leverden amper uitgespeelde mogelijkheden op. Porto-middenvelder Maniche dreigde op het kwartier met een afstandsschot. In de 38ste minuut maakte Deportivo-verdediger Naybet bijna een owndoelpunt na een schot van Carlos Alberto, maar meer viel er in de eerste periode niet te beleven.

Aan de rust wisselde Porto-coach Mourinho Costinha en Alenitchev voor Pedro Mendes en gewezen Club Brugge-spits Edgar Jankauskas, maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. Beide ploegen trokken zich terug in een egelstelling. Alleen Porto-verdediger Roberto Carvalho lukte een flauw schotje tussen de palen, en de Zuid-Afrikaan Benni McCarthy kopte op hoekschop naast. Maar echt bedreigen konden ze Deportivo-doelman Molina niet.

Iets voorbij het uur creëerden de Spanjaarden voor de eerste keer echt gevaar via middenvelder Victor. Porto repliceerde onmiddellijk via Maniche, maar zijn knal stierf op het doelhout. Daarna kabbelde de partij rustig verder. Carlos Alberto, het 19-jarig Braziliaanse goudhaantje van Porto, dreigde tien minuten voor tijd met een schot vanop afstand, maar miste. Eén minuut later kreeg Jankauskas dé mogelijkheid op de openingstreffer maar zijn kopbal, na een vrije trap van de zwakke spelmaker Deco, ging rakelings naast. Jorge Andrade, die twee seizoenen geleden Porto verruilde voor Depor, kreeg vijf minuten voor affluiten nog rood voor natrappen op diezelfde Deco. Maar meer had ook de tweede periode niet om het lijf.

Over twee weken, op dinsdag 4 mei, staat de return op het menu. Een dag later ontmoeten Chelsea en Monaco elkaar in hun terugmatch. De partij in het prinsendom was dinsdag op 3-1 geeïndigd. De finale wordt op 26 mei gespeeld in de Arena Auf Schalke in het Duitse Gelsenkirchen.

Aangeboden door onze partners