Duitsers willen geen Amerikaans bier en worsten op WK voetbal 2006

Hoewel het wereldkampioenschap voetbal 2006 plaatsvindt in het land van bier en worst, Duitsland, heeft de voetbalbond Fifa een contract gesloten met een Amerikaanse brouwer. In de deelstaat Beieren hoopt men alsnog dat er samen met de voetbalbond naar een oplossing kan worden gezocht.

Belga

Volgens de huidige regeling zal er tijdens het WK geen Duits bier vloeien. De Fifa heeft volgens SPD-fractieleider Franz Maget een exclusief contract gesloten met de Amerikaanse brouwer Anheuser-Bush (bekend van onder meer Budweiser). Met de overeenkomst zou bovendien zo'n 40 miljoen euro gemoeid zijn.

Anheuser-Bush heeft evenwel Beierse wortels: twee Duitse immigraten stichtten het bedrijf onder de naam "Bavarian Brewery". Maar toch zou het organisatiecomité nu nagaan of er geen openingen in het contract zijn om ook "echte" Beierse brouwerijen bij het WK te betrekken. Daarover zouden er maandag al gesprekken geweest zijn.

De WK-steden München en Nürnberg zijn van plan "fandorpen" op te zetten langs de voetbalstadions. In Nürnberg is de situatie voor de Duitsers zo mogelijk nog schrijnender: de Amerikaanse keten McDonalds staat daar namelijk in voor de worstenbedeling aan de Duitse voetbalfans.