Voorhistorisch: Nederland - België 5 - 5 !!!

ROTTERDAM -

Robert Waseige heeft zijn debuut als bondscoach niet gemist. De spetterende 5-5 in Nederland na een waanzinnige wedstrijd laat de fans van de Rode Duivels weer dromen van betere tijden. Tegen Marokko, morgenavond op Sclessin, moet blijken of dit een zoveelste uitschieter zonder gevolg was, dan wel een échte nieuwe start.

Pascal KERKHOVE

BR>Wie er niet was, heeft iets gemist. Wie opteerde voor een terrasje boven een avondje tv-kijken, geloofde achteraf oren noch ogen. Nederland-België 5-5. Voorhistorisch. Fantastisch. Lachwekkend. Bevreemdend. Leerrijk. Van koele tactische analyticus tot vurig supporter, van bondscoach tot neutrale waarnemer: deze heerlijke voetbalavond in de Kuip had voor elk oog wat wils.

Alleen die ene vraag bleef onbeantwoord: die 5-5, was dat nu om te lachen of om te huilen? Frank Rijkaard en Robert Waseige schudden zaterdag even vaak ongelovig het hoofd als ze uit blijdschap de vuist balden. Gelijk hadden ze. Nederland-België had naast een paar treffers om duimen en vingers bij af te likken (Strupar, Davids) en tal van heerlijke acties ook een heus foutenfestival op het menu staan. Met modern internationaal topvoetbal had dat nauwelijks nog iets te maken, met amusement des te meer.

Juventus, Barcelona, Manchester United, Arsenal en Glasgow Rangers: het zijn de clubelftallen van de basisspelers die Frank Rijkaard zaterdag het veld opstuurde. Anderhalve week voor Europese toptreffens op clubniveau kon zelfs een pathetische oproep van Rijkaard om er tegen België een échte interland van te maken Bergkamp en maats niet vooruitbranden. Als er een verschil was tussen Oranje en de Rode Duivels dan dat: Nederland geloofde dat een manifeste meerwaarde aan klasse volstond om een moeilijke periode (8 oefeninterlands zonder zege) af te sluiten, België gooide hiervoor lijf en leden in de strijd.

Na een aarzelende start overbluften de Rode Duivels een halfuur hun gereputeerde tegenstander. België won de duels, speelde het beste voetbal en dwong de beste kansen af. Niet zonder resultaat want Branko Strupar - wat een aanwinst voor de Rode Duivels - liet Robert Waseige met 2 knappe goals zelfs even dromen van een wonderdebuut als bondscoach. Een hilarisch slotkwartier verbrak de Belgische vreugde en Nederland ging met 3-2 rusten.

Eén conclusie drong zich op: of je nu goed speelt (tegen Nederland) of slecht (tegen Finland): geen systeem, concept of instelling is bestand tegen pech en individuele blunders. Meer conclusies liet de wedstrijd niet toe, zeker omdat het na de pauze nog waanzinniger werd. Van 3-2 naar 3-4 met goals van Goor en Wilmots. Van 3-4 naar 5-4 met 2 goals van Patrick Kluivert. En tenslotte van 5-4 naar 5-5 na een knappe treffer van Emile Mpenza. Tussenin trok de ref nog 7 keer geel, zorgde de WK-vete tussen Kluivert en Staelens voor behoorlijk wat schoffel-, duw- en trekwerk en werd Wilmots na een zware tackle op de ingevallen Van Nistelrooy met rood van het veld gestuurd.

Net als op het WK in Parijs vielen de Rode Duivels elkaar na afloop in de armen. Sprak Oranje hierover toen nog schande, dan kreeg Robert Waseige dit keer niets dan lof voor zijn aanpak. Terecht. De nieuwe bondscoach speelde geen verstoppertje en liet, zoals aangekondigd, de Rode Duivels gedurfd voetballen. Waseige zal hierbij ook wel hebben opgemerkt dat de Belgische defensie op erg wankele benen liep. Toch is dit de weg die de opvolger van Leekens verder moet bewandelen. Te beginnen morgenavond met het duel tegen Marokko op Sclessin. Het is uitkijken of de goede prestatie in Rotterdam weer zo'n toevallige positieve uitschieter was, dan wel een echte nieuwe start.

Aangeboden door onze partners