Splitsing B-H-V: burgemeesters vragen Van Grembergen te bemiddelen

Tijdens een vergadering over de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde hebben burgemeesters en schepenen uit een 25-tal gemeenten uit Halle-Vilvoorde Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen donderdag gevraagd te bemiddelen bij de federale regering om de splitsing op de regeringsagenda te krijgen. De aanwezige Van Grembergen ging op de vraag in.

Belga

Aanleiding tot de vergadering was de klacht die Eric Libert, FDF-schepen in Sint-Genesius-Rode, vorige week indiende bij het Brussels gerecht tegen de burgemeesters die de Europese verkiezingen willen gaan boycotten om op die manier de splitsing van het kiesarrondissement af te dwingen.

"We hebben beslist een raadsman aan te stellen om ons in deze zaak te verdedigen. Met zeer grote unanimiteit is tevens beslist ondanks de klacht onze actie voort te zetten", aldus de Lennikse burgemeester Willy De Waele (VLD) aan Belga.

De actie voor de splitsing van het kiesarrondissement breidt uit. Zo werd de vergadering donderdag in Grimbergen ook bijgewoond door een delegatie van enkele gemeentebesturen uit het Leuvense die onder leiding van de Herentse burgemeester Willy Kuijpers haar steun toezegde. Ook drie gemeentebesturen uit Halle-Vilvoorde, met name Merchtem, Dilbeek en Affligem, die aanvankelijk negatief stonden tegen een boycot van de Europese verkiezingen hebben inmiddels beslist actief mee te doen, wat het totaal aantal gemeenten in Halle- Vilvoorde op 28 brengt.