Muis zonder genetische vader gecreëerd

Mannen zijn iets overbodiger geworden in het dierenrijk. Wetenschappers hebben gemeld dat er muizen uit twee moeders geboren zijn, zonder tussenkomst van een mannelijk dier. Dat is uniek voor een zoogdier. Het experiment van Japanse en Koreaanse wetenschappers staat donderdag beschreven in het tijdschrift Nature.

AP Ned

Toch hoeven mannen niet te wanhopen. Om technische en ethische redenen is deze procedure niet mogelijk bij mensen. Een van de moedermuizen was een gemuteerde, pasgeboren muis wiens DNA was aangepast zodat het leek op de mannelijke bijdrage aan een embryo. Een van de twee geboren muisjes is inmiddels volwassen en heeft zich al succesvol voortgeplant. Het heet Kaguya en lijkt volkomen gezond te zijn.

Een aantal hagedissen en veel andere lagere diersoorten kunnen zich parthenogenetisch, of ongeslachtelijk, voortplanten maar zoogdieren niet. Het onderzoek moet meer licht werpen op de vraag waarom muizen en mensen het DNA van een vader nodig hebben om zich te kunnen voortplanten. Ook kan de techniek van nut zijn bij het gebruik van stamcellen bij de behandeling van ziekten.

Eerdere experimenten leverden al embryo's en foetussen op maar nog geen geslaagde geboortes. Wetenschappers hopen in de toekomst stamcellen te kunnen oogsten bij ongeslachtelijk bevruchte eitjes zodat er geen embryo's vernietigd moeten worden.