Klacht tegen burgemeesters voor boycot Europese verkiezingen

De FDF-schepen van Sint-Genesius-Rode, Eric Libert, die een klacht indiende wegens de boycot van de Europese verkiezingen door een aantal burgemeesters uit het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, noemt de gerechtelijke actie "het normale verloop van de klacht die ik indiende".

Belga

BR> Dat verklaarde hij op de Franstalige zender Bel RTL.

Hij maakte bekend de 185 steunbrieven van Franstalige burgemeesters te hebben overgemaakt aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

De schepen diende klacht in omdat een aantal burgemeesters uit het kiesarrondissement van Brussel-Halle-Vilvoorde de Europese verkiezingen van 13 juni wil boycotten. Ze vinden het niet kunnen dat de kiezers in hun gemeenten nog op Franstalige lijsten kunnen stemmen en eisen de splitsing van het kiesarrondissement. De schepen Libert diende een klacht in en stelde zich burgerlijke partij. "Het onderzoek is gestart en in die zin is het perfect normaal dat de burgemeester worden gehoord", klonk het.

Daarnaast ontving de FDF-schepen zo'n 185 steunbrieven van Franstalige burgemeesters. Die verzetten zich niet alleen tegen een boycot van de Europese verkiezingen, maar ook tegen een splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Bij de ondertekenaars onder meer Elio Di Rupo (Bergen), Raymond Langendries (Tubeke), Jacques Van Gompel (Charleroi), Christian Massy (Doornik), enz. De brieven werden overgemaakt aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.