Queen Mary 2 arriveert in New York

Het grootste passagiersschip ter wereld, de Queen Mary 2, is donderdag de haven van New York binnengevaren.

AP Ned

De extreem luxueuze oceaanstomer meerde kort na acht uur 's ochtends aan bij de ligplaats op de rivier de Hudson.

Het schip had de vertraging die het opliep door mist en storm tijdens de eerste twee dagen van de transatlantische reis, weer ingelopen. 92 Jaar en een week eerder slaagde een ander Brits schip, de Titanic, er niet in om New York op zijn 'maiden trip' te bereiken. De Queen Mary 2 volgde ongeveer dezelfde route als de Titanic, maar had geen last van ijsbergen. Wel speelde het ruwe weer de passagiers enkele nachten parten.

Het schip werd de haventerminal binnengeloodst onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen. Die gelden sinds de aanslagen van 11 september 2001 voor elk groots evenement in New York.

Zondagnacht meert de Queen Mary 2 af en ontmoet het naast het Vrijheidsbeeld de Queen Elizabeth 2. Samen varen de schepen terug naar Groot-Brittannië.

Het bijna 342 meter lange en 71 meter hoge cruiseschip kan zo'n 2.600 passagiers vervoeren. De bouw van het schip heeft 550 miljoen pond gekost, ongeveer 790 miljoen euro. Eind januari deed het schip al enkele plaatsen langs de Amerikaanse kust aan. Nu begint het schip aan 26 pendelcruises per jaar over de Atlantische Oceaan.