Stadsbestuur Shanghai gaat internetgebruik controleren met camera's

De autoriteiten van de Chinese stad Shanghai zijn begonnen met het installeren van camera's en controlerende software in internetcafés om erop toe te zien dat computergebruikers geen verboden websites bezoeken.

AP Ned

De camera's en de software moeten vanaf eind juni in alle 1.325 internetcafés in Shanghai operationeel zijn en zijn bedoeld om "illegale activiteiten onmiddellijk waar te nemen", aldus het stadsbestuur. Met de in de computers geïnstalleerde software kan worden waargenomen of er verboden sites door de internetgebruiker worden bezocht, wat vervolgens wordt doorgegeven aan een controlecentrum. Met de camera's wordt gecontroleerd of de uitbaters van de internetcafés geen kinderen binnenlaten die jonger zijn dan 16 jaar, de minimumleeftijd voor internetgebruik in China.

Onder verboden websites worden in China onder meer pornografische of "bijgelovige" sites, zoals pagina's die gerelateerd zijn aan de verboden Chinese sekte Falun Gong, verstaan. Ook sites waar kritiek geuit wordt op de Communistische Partij of andere overheidsorganen in China mogen niet bezocht worden. De Chinese autoriteiten hebben eerder al filters laten aanbrengen op alle internetcomputers om te voorkomen dat mensen naar verboden sites surfen. Tientallen Chinezen zijn al vervolgd wegens het bezoeken of maken van sites met verboden inhoud.

Internetcafés in Shanghai die kinderen onder de 16 binnenlaten, riskeren bij de eerste overtreding een boete van zestienduizend yuan (1.600 euro). De tweede keer dat via de camera's wordt ontdekt dat een kind wordt toegelaten, kan het café voor enige tijd zijn licentie kwijtraken, en de derde keer wordt het voorgoed gesloten.

Internetcafés die kinderen onder de 16 na middernacht nog binnenlaten, worden onmiddellijk voorgoed gesloten. Volgens de autoriteiten in Shanghai zijn sinds zij de campagne tegen de illegale activiteiten in de internetcafés deze maand begonnen al 57 zaken gesloten.