CBS toont omstreden foto's van stervende prinses Diana

De Amerikaanse tv-zender CBS heeft woensdagavond totdusver niet-geopenbaarde beelden vertoond van de stervende prinses Diana. De foto's na het verkeersongeval, zes jaar geleden in Parijs, komen volgens CBS uit het onderzoeksdossier van de Franse autoriteiten.

Belga

Op de zwart-wit foto's die CBS toonde, is de bloedende en bewusteloze prinses deels in detail te zien. De publicatie van dit fotomateriaal van paparazzi onmiddellijk na het ongeval op 31 augustus 1997 in een Parijse tunnel was tot nu toe taboe in de internationale media. Daarbij werd verwezen naar terughoudendheid omwille van Diana's (jonge) zonen, William en Harry.

Naar Frans recht schenden de foto's de privacy van de slachtoffers van het ongeval. Drie fotografen werden eind november vorig jaar vrijgesproken, onder meer omdat de foto's niet werden geopenbaard. CBS beschikt naar eigen zeggen over een volledige kopie van het duizenden pagina's tellende dossier van de Franse justitie. Hoe de zender aan die stukken kwam, werd niet meegdeeld. De zender verdedigde de beslissing om de omstreden foto's toch te publiceren. Volgens een woordvoerster van CBS past dit in de "journalistieke context omtrent de berichtgeving over Diana's medische onderzoekingen".

CBS ging ook dieper in op aanwijzingen in het Franse dossier over een vermeend moordcomplot tegen de Engelse prinses. Volgens bekenden van Diana, die omkwam in gezelschap van haar minnaar Dodi al-Fayed, bestond er een complot omdat ze zwanger was. De Franse onderzoekers waren in 1999 tot de bevinding gekomen dat het ongeval veroorzaakt werd door de dronkenschap van de chauffeur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer