Oud-ETA-leider opent omstreden tentoonstelling

De eerste commandoleider van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, de nu 65-jarige Xabier Zumalde, heeft woensdag een omstreden tentoonstelling van ETA-parafernalia uit de beginperiode van de beweging geopend. Spaanse politici riepen onmiddellijk op tot sluiting van de exhibitie omdat het een eerbetoon aan het terrorisme zou zijn, maar Zumalde zegt dat het gaat om het tonen van een stuk Baskische geschiedenis.

AP Ned

De tentoonstelling is ondergebracht in een klein museum dat Zumalde heeft ingericht in een huisje bij zijn restaurant in Artea, ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Bilbao. Er zijn pistolen, machinepistolen, kaarten en een model van een 'zulo' te zien, een gat in de grond waarin ETA-leden hun wapens begroeven of zichzelf schuilhielden. De opening valt samen met de presentatie van een boek dat Zumalde over zijn strijd voor de ETA schreef.

Zumalde wijst er op dat de ETA in de beginperiode de wapens opnam tegen het regime van generaal Francisco Franco, dat het Baskische onafhankelijkheidsstreven wreed onderdrukte. "Ik verdedig het terrorisme niet", aldus de oud-ETA-leider, die ongeveer vijfhonderd missies leidde. Zumalde zat nooit gevangen, maar bracht ongeveer tien jaar door in ballingschap in Frankrijk. Hij brak met de ETA enkele jaren na de dood van Franco in 1975. "Ik ben een romantisch ETA-lid", zegt hij. "Toen zij verkiezingen gingen houden, begroef ik mijn wapens."

De ETA-campagne begon eind jaren '60 en kostte ruim achthonderd mensen het leven. De beweging wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.

Aangeboden door onze partners