Ruim duizend jaar oude botten van wellicht koninklijke corgi ontdekt

Dat de huidige Britse koninklijke familie fan is van het hondenras corgi was al enige tijd bekend. Een ontdekking van de universiteit van Cardiff wijst echter uit dat de Britse monarchen wellicht ruim duizend jaar geleden het herdershondje al in hun residentie hielden.

AP Ned

Archeologen van de universiteit hebben, zo maakten zij woensdag bekend, in Wales beenderen uit de negende eeuw opgegraven die missschien toebehoren aan de eerste corgi die als koninklijk huisdier werd gehouden. De botten werden gevonden bij een oud koninklijk onderkomen in de Brecon Beacons, een heuvelachtig gebied in het zuiden van Wales. "We hebben een voorpoot gevonden van een hond die ongeveer zo groot was als een corgi en die, zo denken wij, weleens een zeer geliefde koninklijke kompaan geweest kan zijn", zei onderzoeksleider Alan Mulville van de universiteit van Cardiff.

Volgens experts was het gevonden koninklijke onderkomen, een paalwoning in het Llangorse-meer, de residentie van de koning van Brycheiniog, een koninkrijk in Wales, en dateert zij uit omstreeks 890 na Christus. De woning, 'crannog' genoemd, is de oudste koninklijke residentie die ooit in Wales is gevonden.

De archeologen hebben de Corgi Club van Wales gevraagd de botten van het gevonden dier te vergelijken met die van andere oude skeletten. "Het mag geen verrassing heten dat de club erg opgetogen is over het mogelijke bewijs dat de soort al twaalfhonderd jaar geleden werd gehouden door koninklijke families", aldus Mulville.

Het kortpotige hondenras is in Groot-Brittannië altijd gebruikt om schapen te hoeden. 'Corgi' is de vertaling van 'hond' in het de Keltische taal Gaelic. De Britse koningin Elizabeth II is al fan van de corgi sinds zij haar eerste kreeg op haar 18de verjaardag in 1944. Koningin-moeder Elizabeth had ook altijd corgi's.