Politie sluit 30 Brusselse telefoonwinkels

De Brusselse federale en lokale polite heeft samen met zeven andere diensten dinsdag en woensdag ruim 35 Brusselse telefoonwinkels gecontroleerd. Uit voorlopige resultaten blijkt bijna geen enkele volledig wettelijk in orde.

Belga

Dat zegt federaal staatssecretaris voor de Strijd tegen Fiscale Fraude Hervé Jamar en de politie. 30 winkels bleven woensdagavond gesloten.

De actie vond dinsdag en woensdag plaats in heel het Brussels gewest, telkens tussen 14.00 uur en 20.00 uur. Dinsdag controleerden de diensten 22 telefoonwinkels in de zones Brussel Hoofdstad en Noord. Van de 22 winkels werden er 14 gesloten.

Twee uitbaters sloten meteen zelf hun deuren, 12 werden gesloten wegens het ontbreken van de nodige licentie van het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT). 21 van de 22 winkels bleken niet in orde met de fiscale wetgeving. In totaal bleek dus maar één phone shop volledig wettelijk in orde.

Woensdag kwamen de zones West en Oost aan de beurt. Er werden nog eens 15 winkels gecontroleerd. 10 ervan moesten hun deuren sluiten. Over de twee dagen pakte de politie 11 illegalen op, waarvan de meeste het land worden uitgezet.

De operatie is een initiatief van de staatssecretaris voor de Strijd tegen Fiscale Fraude Jamar. Er namen in totaal 176 politie-agenten en ambtenaren van verschillende diensten aan deel. Zo werkten onder meer het parket van Brussel, de Sociale - en Economische Inspectie, het Brusselse arbeidsauditoriaat, de Bijzondere Belastingsinspectie en de Dienst Vreemdelingenzaken mee aan de operatie. Die werd Tam-Tam gedoopt. De Brusselse telefoonwinkels die dinsdag niet werden gecontroleerd hadden er namelijk niet op gerekend dat er de dag daarop een nieuwe gelijkaardige actie zou plaatsvinden.

Operatie Tam-Tam heeft volgens staatsecretaris Jamar twee doelen. De overheid wil enerzijds een beeld krijgen van de fraude in de communicatiesector om later een strategische globale aanpak te kunnen ontwikkelen. Zo zouden er net als voor de btw strictere regels kunnen komen voor het verkrijgen de BIPT-licentie of andere vergunningen. Anderzijds hopen de verschillende diensten met hun actie een duidelijk signaal te geven aan malafide figuren die alle regels aan hun laars lappen. Er bestaan sterke vermoedens dat georganiseerde bendes netwerken opzetten. Staatssecretaris Jamar schat het aantal telefoonwinkels in Brussel alleen op meer dan 500.