Noodtoestand na treinbotsing in Noord-Korea

In Noord-Korea is donderdag de noodtoestand afgekondigd nadat er honderden doden en gewonden vielen bij een explosie na een treinbotsing, zo meldt het persagentschap Yonhap.

Belga

Het agentschap corrigeert daarmee eerdere berichten waarin sprake was van duizenden slachtoffers.

De ontploffing vond plaats in het noordwesten van het land op een twintigtal kilometer van de grens met China en werd veroorzaakt door de botsing van twee goederentreinen, geladen met benzine en vloeibaar gas. Het is nog altijd niet duidelijk om hoeveel slachtoffers het precies gaat. Er zouden wel vele Chinese slachtoffers zijn. In de grensstreek wonen immers heel wat etnische Chinezen. Vele inwoners van China trachten dan ook te achterhalen of er zich familieleden bevinden onder de gewonden. Volgens het Zuid-Koreaanse agentschap Yonhap zijn echter alle internationale telefoonlijnen met de regio verbroken.

Volgens een verantwoordelijke van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie trachten de autoriteiten in Seoel "de oorzaak van het voorval, de aard van de explosie en het aantal doden" te achterhalen.

De Noord-Koreaanse media berichtten omstreeks 17.30 uur Belgische tijd nog altijd niet over het ongeval. Volgens Yonhap voeren de autoriteiten in Pyongyang een onderzoek naar het ongeval.