Akkoord over verhoging minimumpensioen zelfstandigen van 1 september

De minimumpensioenen voor zelfstandigen worden op 1 september van dit jaar verhoogd met 27 euro per maand voor alleenstaanden en met 33 euro voor iemand met personen ten laste. Het wetsontwerp ter zake komt vrijdag op de ministerraad. De regeling kreeg dinsdagvoormiddag het akkoord van de middenstandsorganisaties.

Belga

Premier Guy Verhofstadt had dinsdagmorgen een ontmoeting met Kris Peeters van Unizo en met Roger Mené van de Franstalige middenstandsorganitie UCM. Ook de andere organisaties van zelfstandigen werden geconsulteerd, aldus de woordvoerder van de premier.

De verhoging van de minimumpensioenen voor zelfstandigen maakt deel uit van het pakket maatregelen voor de zelfstandigen dat werd afgesproken op de ministerraad van Gembloers. Het zou gaan om een verhoging over vier jaar met 120 euro per maand en dit in schijven van 30 euro per jaar.

Het wetsvoorstel bepaalt dat vanaf 1 september er een verhoging komt van 27 euro per maand voor alleenstaanden en 33 euro voor zelfstandigen met personen ten laste. Dit komt neer op een gemiddelde van 30 euro. De volgende jaren gaat de verhoging telkens in op 1 december. Na vier jaar zouden dat neerkomen op een stijging met respectievelijk 108 en 132 euro per maand.

Verhofstadt engageerde zich voorts dat de regering de technische modaliteiten van de andere aspecten die in Gembloers besloten werden zoals de verplichte ziekteverzekering voor zelfstandigen onderzocht zullen worden. Ook deze maatregelen zullen worden uitgevoerd, benadrukte de woordvoerder. Volgens de premier kan de rondetafel voor de zelfstandigen met deze doorbraak nu landen. Premier Verhofstadt heeft Kris Peeters ook gezegd dat hij het voorstel van Unizo over het pakket fiscale maatregelen ten belope van 125 miljoen euro, positief zal behandelen. Het voorstel kwam er nadat het Arbitragehof de maatregel vernietigde waardoor KMO's een fiscale aftrek zouden krijgen voor de winst die ze in de eigen onderneming herinvesteren. Voor de paasvakantie kondigde de premier aan dat de regering een andere oplossing zou zoeken. Het voorstel van Unizo zou vertrekken van een bredere definitie van het begrip "KMO".