Archeologen ontdekken tweede "Steen van Rosetta"

Een team van Duitse en Egyptische archeologen is in de Nijldelta op een "opmerkelijke" steen gestoten.

Belga

Hij is 2.200 jaren oud en bevat een inscriptie in drie verschillende geschreven talen. Nu al wordt over een tweede "Steen van Rosetta" gesproken. Christian Tietze, Egyptoloog aan de Universiteit van Potsdam noemde de vondst "de meest betekenende in Egypte in de laatste 120 jaar".

Het gaat om een grijze granieten steen van 99 centimeter hoog en 84 centimeter breed. Hij werd geheel toevallig gevonden aan de archeologische site van de ruïne van de stad Bubastis, ooit een belangrijk godsdienstig en politiek centrum op 90 kilometer ten noordoosten van het hedendaagse Kaïro.

De tekst op de steen is een koninklijk decreet. De tekst is in drie talen geschreven -Oud-Grieks, spijkerschrift en hiërogliefen- en vernoemt koning Ptolemeus III en het jaartal 238 voor Christus (omgerekend).

De steen wordt een tweede "Steen van Rosetta" genoemd. In 1799 werd op de site Rosetta -het hedendaagse El Rashid- een soortgelijke steen aangetroffen met inscripties in het Grieks en demotisch, alsook hiërogliefen. De steen leidde tot de ontcijfering in 1822 door Jean-François Champollion van de oude Egyptische taal. De Steen van Rosetta bevindt zich sinds 1822 in het British Museum.