Assisen Tongeren: beschuldigde vraagt vergiffenis aan slachtoffer

Voor het hof van assisen in Tongeren zijn dinsdag in het proces van Eddy Beertens (40) uit Genk de getuigen verder verhoord. Beertens staat terecht voor moordpoging op zijn ex Lili Sponik (52).

Belga

Aan het einde van de getuigenis van het slachtoffer nam de beschuldigde het woord. "Ik vind het heel moedig dat je hier komt getuigen. Ik vraag vergiffenis. Het spijt me wat er gebeurd", aldus Eddy Beertens. Lili barstte daarop uit in tranen: "Ik kan u dat niet vergeven. Jij was stikjaloers. We hadden het samen heel goed. Gij doet domme zaken. Ik ben er niet gerust in. Als je terug vrijkomt, ga je het weer doen".

Lili Sponik raakte op 26 september 2001 lichtgewond aan haar dijbeen doordat de beschuldigde op haar had geschoten. Ze beweert dat ze psychologisch de feiten nog niet heeft verwerkt. Lili vertelde dat ze via tweelingbroer Luc Eddy Beertens leerde kennen. De twee begonnen een relatie.

Toen ze voor Eddy een bromfiets kocht, ging echter het fout. Daarmee zakte hij af naar zijn Genkse vrienden die een slechte invloed op hem hadden. Toen Lili terugkeerde van een reis naar Turkije, maakte Eddy een einde aan de relatie. Hij liet haar echter niet met rust. Lili was erg bang van hem, volgens de vrouw zou Eddy haar zeker hebben afgemaakt als een konijn, als hij de deur van het café waar zij zich verschanste had opengekregen.

Ook onderzoeksrechter Dirk Meesen kwam aan het woord. Aan hem vertelde Beertens dat hij na het schot op Lili vermoedelijk wel op haar zoon Erik aan het Q8-tankstation zou hebben geschoten als hij zichzelf niet in zijn been had geraakt.

Volgens de onderzoeksrechter wist Beertens, hoewel hij gedronken had, goed wat hij deed. "Hij had de bedoeling Sponik te doden. Hij liep al zes weken met de plannen rond", vertelde Meesen. De uitbater van het Q8-tankstation, waar Beertens zoon Erik onder vuur nam en zichzelf verwondde, gelooft niet dat Eddy Lili zou hebben neergeschoten. "Ik acht hem niet in staat iemand te doden. Ik heb geen schrik van hem",aldus de uitbater.