VS plaatsen Beluga-steur op lijst met bedreigde diersoorten

De Verenigde Staten hebben de Beluga-steur op de lijst met bedreigde diersoorten geplaatst. Het besluit, waarvoor milieubewegingen actie hebben gevoerd, heeft mogelijk gevolgen voor de invoer van de dure Beluga-kaviaar. Dat heeft de Amerikaanse regering dinsdag gemeld.

AP Ned

Door de Beluga-steur te erkennen als een bedreigde diersoort, voldoen de VS aan de eisen van de CITES, de VN-Conventie voor de internationale handel in bedreigde plant- en diersoorten. Het land importeert 80 procent van de wereldproductie van Beluga-kaviaar. De legale handel in de zwarte visseneitjes brengt jaarlijks meer dan honderd miljoen dollar op. De clandestiene vangst in de Kaspische en de Zwarte Zee door Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan en Turkmenistan zou tien keer meer opleveren. Een kilo Beluga-kaviaar van de hoogste kwaliteit kost gemiddeld ruim 2.600 euro.

Door overbevissing, stroperij en een groeiend gebrek aan plaatsen om kuit te schieten, is de Beluga-populatie drastisch afgenomen. Er zijn nog zo'n twee tot drie miljoen steuren. Omdat de soort nog niet op uitsterven staat, koos de regering ervoor om de soort niet als ernstig bedreigd te beschouwen. In het komende half jaar beslist de Amerikaanse regering of de invoer van de kaviaar wordt beperkt of volledig wordt verboden. Als er geen besluit wordt voorgesteld, wordt de invoer van de delicatesse in zijn geheel verboden.