Eén Belg op twee wil ander werk

Bijna één Belg op de twee is op zoek naar een andere job. En graag ook een andere baas. Want zijn huidige chef is de belangrijkste oorzaak van zijn stressklachten op het werk.

Belga

Zoveel ontevredenheid druipt uit de vijfde ZebraBenchmark, in januari 2004 bij duizend Belgen uitgevoerd door Securex ZebraZone.

De tevredenheidsindex bij de Belgische werknemers is schrikbarend gedaald tot 6,42 op de 10, de laagste score ooit. Vooral het gebrek aan compensaties en voordelen zit de Belgen hoog. Ook het loon zorgt voor ontevredenheid, vooral als het wordt vergeleken met wat anderen voor soortgelijke arbeid binnenhalen. De wijze waarop loonopslag in hun bedrijf wordt bepaald, zint de werknemer (ook) niet.

Tevredenheid (of het gebrek daaraan) is afhankelijk van de organisatiebetrokkenheid. Jobinhoud is daarbij de belangrijkste factor, maar ook het teamwork en de collega's zijn belangrijk. Kortom, een job moet gevarieerd zijn. En de collega's prettig om mee te werken.

Maar de balans blijft negatief. Dus wil 46,73 procent van de Belgen van job veranderen. Ofwel op korte termijn (21,98 procent) ofwel op lange termijn (24,75 procent). Zij laten zich niet van de wijs brengen bij het uitstippelen van dat toekomstplan. Zelfs een mogelijke heropleving van de economie in de toekomst kan dat voornemen niet wijzigen.

Ook de stress op het werk is licht gestegen: van 4,98 op 10 in 2003 tot 5,09 nu. En hier gaat de baas in de fout. Want de Belg wordt het meest gestresseerd door zijn overste, zo blijkt. Andere mogelijke oorzaken? De apparatuur waarmee wordt gewerkt (en die het soms laat afweten).

Zijn er ook buffers, die de stress op het werk tegengaan? De collega's doen wat van hen wordt verwacht. Zij werken stressreducerend en krijgen daarvoor een goede beoordeling.

Overigens is het uiten van stress niet echt gestegen (4,39 op de tien of een cijfer op het niveau van vorig jaar). En misschien kan het helpen om computer of werkmateriaal een forse tik te geven. Technologie Related Anger (of TRA) heet dat met een duur woord. Of gewoon een probaat anti-stressmiddel.