Vakbond CCOD woedend na vechtpartij in Antwerpse gevangenis

De overbevolking in de gevangenissen ligt volgens de christelijke vakbond CCOD ten grondslag aan een grote vechtpartij in de Antwerpse gevangenis aan de Begijnenstraat dinsdagnamiddag.

Belga

Bij die vechtpartij raakte één gedetineerde zwaargewond. Het CCOD vroeg zich na afloop woedend af hoeveel slachtoffers er nog moeten vallen vooraleer er een oplossing komt voor dit jarenlange probleem.

In een eerste reactie op de vechtpartij in de gevangenis zegt de vakbond bezorgd, verontwaardigd, maar vooral woedend te zijn. "We zijn bezorgd om de gevolgen van dit alles, verontwaardigd dat men nog durft verklaren dat men naar de 'reden' van dit alles moet zoeken en vooral woedend omdat men nog altijd niets gedaan heeft aan de overbevolking in de Antwerpse gevangenis, noch in andere Belgische gevangenissen," aldus Luc Neirynck, secretaris van de CCOD.

"Al jaren waarschuwen wij voor de explosieve toestand in de Belgische gevangenissen en steeds worden er beloftes gemaakt en oplossingen voorgesteld. In realiteit gebeurt echter bitter weinig en intussen wordt de toestand stilaan desastreus. Het voorbeeld van de Antwerpse gevangenis is tekenend. Jaren geleden voerden de bewakers actie omdat er meer dan 500 gedetineerden zaten terwijl er slechts plaats is voor 400. Toen al werden er beloftes gemaakt, maar later werd actie gevoerd omdat er meer dan 600 gedetineerden aanwezig waren. Nu zitten er meer dan 620 gedetineerden en staat de bom op barsten," besluit Neirynck.