Mechels gerecht houdt Brussels advocaat Jadin aan voor mensensmokkel

De Brusselse advocaat Louis Jadin is dinsdagavond door de onderzoeksrechter in Mechelen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Daarnaast wordt de advocaat ook nog verdacht van het gebruik van valse stukken, schriftvervalsing, deelname aan een criminele organisatie en het vergemakkelijken van het illegaal verblijf.

Belga

Ook de Russische stroman van de advocaat in Brussel, een zekere Victor, werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ze verschijnen beiden vrijdag voor de raadkamer. Dat bevestigt Frank Vennekens, woordvoerder van het parket van Mechelen.

Eerder op de dag werden de Russische vriendin van Victor en een kennis van hem die maandag tijdens de huiszoeking in de woonst van Victor werden opgepakt, na verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

De zaak van mensensmokkel kwam aan het licht dankzij een uitzending van het Canvas-programma Panorama zondagavond. Daarin werd een Russische journaliste gevolgd die undercover ging en zich uitgaf voor iemand die tegen betaling naar het westen wilde. De reportage toonde hoe de Russische, via een bureau in Moskou en tegen fikse betaling, in Brussel belandde waar ze via Victor bij de Brusselse advocaat Jadin terecht kwam.

Die liet haar een triestig levensverhaal van buiten leren waarmee ze, zo garandeerde hij haar, zeker aan een verblijfsvergunning zou geraken. De opzet mislukte maar Jadin streek 750 euro op. De politie van Willebroek en de OCMW-secretaris van Zemst herkenden Victor tijdens de reportage. Maandag werd bij hem thuis een huiszoeking verricht. Ook Jadin kreeg in zijn woning speurders van de federale politie over de vloer. In zijn kantoor werden ettelijke dossiers aangetroffen van mensensmokkel.