Twee goederentreinen botsen in Monceau-sur-Sambre

Twee goederentreinen zijn woensdagochtend omstreeks 3.45 uur gebotst in het station van Monceau-sur-Sambre, in de buurt van Charleroi. Bij de botsing raakte niemand gewond, maar er ontsnapte wel een gas (dichloor ethyleen), dat toxisch is.

Belga

BR> Het giftige goedje wordt sinds 10.00 uur overgepompt naar een andere tank, zo zei de woordvoerder van de NMBS, Philippe Rigaux. De operatie zou tegen de middag afgelopen zijn.

Bij de werkzaamheden waren de dienst 100 en de civiele bescherming aanwezig. Er werd ook een beroep gedaan op de veiligheidsploeg van Solvay. Die oordeelde dat het giftige product (dichloor ethyleen) diende overgepompt alvorens men de wagon mocht verplaatsen. Er werd schuim gespoten onder de wagons om eventuele lekken bij het pompen te neutraliseren.

"De wagon waarin het product zich bevindt heeft een dubbele wand, wat een extra bescherming biedt", aldus de woordvoerder. Volgens hem raakte de buitenste wand bij de botsing van de goederentreinen beschadigd, terwijl de binnenwand een kleine scheur vertoonde. "Hierdoor kon de giftige stof in kleine mate ontsnappen". De woordvoerder beklemtoonde dat er nooit gevaar is geweest voor omwonenden, treinreizigers of het personeel van de spoorwegmaatschappij.

Ook het personenvervoer heeft woensdagochtend geen hinder ondervonden van het incident. Enkel de goederentransporten liepen een beetje vertraging op.