Mussentelling is een succes

De lentetelling van Huismussen mag een succes worden genoemd. Zaterdag en zondag kwamen honderden nuttige gegevens via digitale telformulieren binnen via de website van Vogelbescherming Vlaanderen.

Belga

Opmerkelijk is dat er heel wat bijkomende informatie door de deelnemers wordt doorgegeven. Conclusies kunnen er nog niet getrokken worden, maar er zijn toch bepaalde zaken in de meldingen terug te vinden

Zo blijkt de aanwezigheid van scharrelkippen of een open kippenhok, met permanent voedsel en drinken, in de tuin een bijzondere aantrekkingskracht op mussen uit te oefenen. Eigenaars van een tuin die in de winter de wilde vogels voeren, blijken ook meer kans op broedende huismussen te hebben dan personen die nooit een voedertafel buiten zetten.

Het aantal mussen in de tuin met streekeigen gewassen is gestegen. Een extra aantrekkingspool vormen besdragende heesters, zoals vlier, krentenboompje, Gelderse roos, kardinaalsmuts en lijsterbes.

Hagen, dichte struiken, klimop en doornige heesters zijn ook erg in trek bij de mussen, zeker op plaatsen waar katten, eksters en kraaien de plak zwaaien. Ook bamboe (niet-inheems) is een siergewas waar huismussen dol op blijken te zijn, vooral om erin te slapen of een nest te bouwen. Tuinen met vijvertjes waar mussen een verfrissend bad kunnen nemen zijn ook in trek, evenals plaatsen waar droog zand te vinden is. Daar nemen ze graag een stofbad tegen vervelende parasieten.

Hier en daar broeden huismussen nog onder dakpannen en sommige natuurliefhebbers hebben zelfs succes met de speciale mussendakpan die vorig jaar -dankzij de mussencampagne- door een West-Vlaams bedrijf op de markt werd gebracht.

Erg interessant is ook dat de gegevens uit alle hoeken van Vlaanderen komen. In alle provincies werd de oproep van Vogelbescherming Vlaanderen positief onthaald én beantwoord. Dit zijn voorlopige resultaten. Iedereen kan nog zijn mussengegevens doorsturen via www.vogelbescherming.be.