Belg niet vertrouwd met 'functionele' voeding

De Belg is niet vertrouwd met zogenaamde 'functionele' voeding, die elementen, zoals bacteriën, bevat die een gunstige invloed uitoefenen op de lichaamsfuncties. Dat blijkt uit een studie die het onderzoeksbureau INRA uitvoerde in opdracht van de Finse zuivelproducent Valio en waarvan de resultaten dinsdag werden voorgesteld.

Belga

Het bureau onderzocht een representatief staal van duizend landgenoten en toont dat één Belg op de drie het begrip functionele voeding niet kent. Het gaat om voeding die elementen bevat die vitale lichaamsfuncties zoals de spijsvertering verbeteren. Zo bestaan er kazen waarin bacteriën verwerkt worden die het immuniteitssysteem versterken, symptomen verlichten die veroorzaakt worden door anitbiotica of het risico verkleinen op infecties op de luchtwegen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat één Belg op de vijf toegeeft dat hij slecht eet. De helft van de ondervraagden wil wel eens functionele voeding uitproberen.

Volgens Chris Provoost van de Vlaamse Diëtistenvereniging (VVVD) zijn de wetenschappelijke effecten van functionele voeding bewezen. "Ze kunnen onze weerstand vergroten. Het kan slechte eetgewoonten niet neutraliseren of omkeren, maar wel een extra duw in de rug betekenen," aldus Provoost.