Al 57 schepen ingeschreven voor prestigieuze Tall Ships' Race

Alexander Von Humboldt en Sedov. Als deze namen weerklinken gaat er bij zeilliefhebbers meteen een belletje rinkelen. Beide prestigieuze schepen zijn maar twee van de totdusver 57 boten die tussen 21 en 24 juli naar Antwerpen afvaren voor de start van de "Tall Ships' Race".

Belga

Organisator Sail Training International heeft Antwerpen opnieuw uitgekozen als starthaven voor de Tall Ships' Race. Grote en kleine zeilboten zullen elkaar bekampen in een vriendschappelijke race. Van de Scheldestad gaat het naar Denemarken en Noorwegen om dan uiteindelijk aan te komen in Duitsland.

De klemtoon van het gebeuren ligt op het sportieve en educatieve karakter. De ganse organisatie staat ook dit jaar weer in het teken van de jeugd. Bedoeling is dat zij op zee letterlijk hun horizonten verbreden en bijdragen tot een open en tolerant Europa. In totaal 3.000 jongeren zullen de verschillende schepen bemannen.

Wat het Antwerpse programma betreft, zullen de schepen vier dagen voor anker liggen aan de Scheldekaaien, het Zuiderterras en het Bonapartedok. Op donderdag 22 juli is in de binnenstad een crew-parade voorzien en op vrijdag 23 juli is er 's avonds een groot vuurwerk. Zaterdag wordt de happening afgesloten met een zeilparade op de Schelde.

Opdat Antwerpen dit evenement gratis zou kunnen aanbieden, wordt een budget vooropgesteld waarbij de kosten gedragen worden door een publiek-private samenwerking. Bovendien heeft de stad het engagement aangegaan om de Tall Ships' Race voor drie jaar te sponsoren. Dankzij dit partnership werd Antwerpen ook verkozen om in 2006 aankomsthaven te zijn voor de Golden Jubilee Tall Ships' Race. De race zal dan zijn 50ste verjaardag vieren.