Curatoren L&H ontvangen 12 miljoen euro

De curatoren van het failliete spraaktechnologiebedrijf L&H hebben op 7 april uit de Verenigde Staten een bedrag van 14,55 miljoen dollar of 12,09 miljoen euro ontvangen.

Belga

Het bericht stond dinsdag in De Tijd en werd bevestigd door Frank Seys, één van de curatoren. Het geld komt vrij na de afsluiting van de chapter 11-procedure in de VS. L&H Speech Products had in november 2000 in de VS bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers door de aanvraag van de chapter 11-procedure. Dat is het equivalent van het gerechtelijk akkoord in België. In de VS bleef de chapter 11-procedure lopen tot 5 april van dit jaar. Het werd een vereffening van de Amerikaanse activiteiten van het spraaktechnologiebedrijf en zijn dochters.

Van de 49,5 miljoen dolar aan contanten uit het actief kegen de Belgische curatoren vorig jaar al 14,55 miljoen dollar toegewezen. Het geld werd recent overgemaakt na afsluiting van de procedure. Het zal volgens curator Frank Seys dienen om de schuldeisers te betalen, met de voormalige werknemers op kop. Zij hebben nog 13,13 miljoen euro tegoed aan achterstallige lonen en opzegvergoedingen. Die werknemers zullen echter nog geduld moeten hebben want eerst moeten nog enkele lopende procedures voor de Ieperse rechtbank van koophandel worden uitgeklaard.