Elf doden op eerste dag Indiase verkiezingen

Zeker elf mensen zijn dinsdag gedood en achttien gewond geraakt op de eerste dag van de Indiase parlementsverkiezingen die verspreid over drie weken plaatsvinden.

AP Ned

Er werd onder meer gestemd in de onrustige deelstaten Jammu en Kashmir, Jharkhand en Bihar. Daar vielen in totaal zeven doden. De vier andere doden waren soldaten die omkwamen bij een aanval bij de grens met Birma, waar rebellen actief zijn.

In totaal stemden dinsdag 175 miljoen burgers in zestien deelstaten en regio's. Daarbij waren 400.000 agenten en soldaten ingezet. Voor het eerst kon met elektronische apparaten een stem worden uitgebracht. Verspreid over het hele land, in dorpen in de woestijn, op heuveltoppen en in Himalaya-valleien, zijn 188.975 stemapparaten ingezet. De Indiase parlementsverkiezingen zijn met 660 miljoen kiesgerechtigden de grootste ter wereld. Naar verwachting wordt de huidige regeringscoalitie van premier Atal Bihari Vajpayee herkozen.

Twee inzittenden van een bus kwamen om bij een mijnexplosie in Jammu en Kashmir. In het voertuig zaten journalisten en mensenrechtenactivisten op weg naar stembureaus. Ook werd in de deelstaat een soldaat doodgeschoten die een stembureau bewaakte. Vermoedelijk zijn de aanslagen gepleegd door moslimrebellen die onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan nastreven. Zes burgers raakten gewond door een bom die afging bij een stembureau in Bandipore. In Wanigam, 435 kilometer ten noorden van Srinagar, werden twee militairen gewond door geweervuur.

De separatistische moslimgroepen in Jammu en Kashmir hebben de bevolking opgeroepen de verkiezingen te boycotten. Met het oog daarop hebben de autoriteiten 15.000 man paramilitaire troepen op de been gebracht om de 70.000 politieagenten in Kashmir te helpen de kiezers te beschermen. Veel kiezers bleven desondanks weg. Negen uur na de opening van de stembureaus had 22 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht.