Jean-Denis Lejeune uit openlijk kritiek op assisenvoorzitter

Jean-Denis Lejeune, de vader van het vermoorde meisje Julie, is dinsdagnamiddag in de assisenzaal minutenlang in discussie gegaan met assisenvoorzitter Stéphane Goux. Lejeune vond dat Goux Marc Dutroux niet hard genoeg had ondervraagd.

Belga

"We hebben hier enkel een samenvatting van het luik Julie en Mélissa gehoord. Voor de rest draaien we wat in het rond. Maar ik denk niet dat we vóór het einde van het proces de waarheid zullen kennen. Mag ik u vragen wat overtuigender te zijn", zei Lejeune. De assisenvoorzitter herhaalde dat de beschuldigden in België het recht hebben de waarheid niet te vertellen en dat het in deze zaak in grote mate van hen afhangt of de waarheid aan het licht zal komen. "Wat wilt u dat ik doe?", vroeg de voorzitter retorisch. "U kunt begrijpen dat ik er als vader iets meer wil over weten", zei Lejeune, die vond dat er nog tal van vragen over de dood van Julie en Mélissa onbeantwoord bleven. De voorzitter gaf de verschillende beschuldigden vervolgens het woord om hen de gelegenheid te geven iets te zeggen dat de juryleden wat dichter bij de waarheid zou brengen, maar dat leverde weinig op. Na de woordenwisseling tussen Lejeune en Goux verliet Laetitie Delhez de zaal.

Na Jean-Denis Lejeune wilde ook diens moeder nog het woord nemen. Maar de voorzitter stond haar dat niet toe omdat ze geen burgerlijke partij is. Lejeune, die tot hiertoe dinsdag het woord nog niet genomen had, deed zijn tussenkomst nadat een vrouw getuigd had over de diefstallen die gepleegd waren in de woning van Dutroux in Marcinelle in januari 1996, toen de kinderen Julie en Mélissa vermoedelijk nog in de kelder zaten. Plots nam Dutroux het woord en zei dat "Bernard Weinstein de meisjes toen een tijd had meegenomen en teruggebracht." Martin zei dat daar helemaal niets van aan was.

Na een laatste getuigenis werd de zitting omstreeks 18.20 uur geschorst. Verschillende getuigenverhoren werden naar een latere datum verschoven.