GAIA voert samen met Europese Coalitie actie tegen dierproeven

Naar aanleiding van de Wereldproefdierenweek heeft GAIA, samen met de Europese Coalitie voor de Stopzettting van Dierproeven, dinsdagvoormiddag rond 11 uur actie gevoerd aan de hoofdzetel van de chemische industrie (CEFIC) in Brussel. GAIA en de Europese Coalitie zijn niet te spreken over het plan van de Europese Commissie om bestaande chemische stoffen op extra proefdieren te testen of te hertesten.

Belga

Een tiental actievoerders uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Finland en Groot-Brittannië nam plaats voor het gebouw van de CEFIC. Enkele manifestanten waren als proefdieren verkleed. Twee actievoerders symboliseerden de Commissie en CEFIC met rode verf aan de handen om zo hun standpunt duidelijk te maken.

"Met deze betoging willen we protesteren tegen het 'Massavergiftigingsplan' van de Europese Commissie", zegt Michel Vandenbosch van GAIA. "Natuurlijk zijn we niet tegen het testen van giftige stoffen. Veiligheid is zeer belangrijk, maar we willen dat er eerst en vooral alternatieve dierproefvrije methoden ontwikkeld worden."

Tijdens de betoging werd ook het rapport 'Veiligheid van chemische stoffen en dierproeven: een gereglementeerd rookgordijn?', opgesteld door de Britse wetenschapster Gill Langley, overhandigd aan de verantwoordelijken van CEFIC. "Eigenlijk zijn CEFIC en wij objectieve bondgenoten", aldus Vandenbosch, "maar toch vinden wij dat CEFIC nog meer druk op de ketel moet zetten bij de Europese Commissie en nog veel meer geld moet investeren in onderzoek naar alternatieve testmethoden".

De verantwoordelijken van CEFIC namen het onderzoeksrapport in ontvangst en spraken ook meteen af een in de nabije toekomst een tweede afspraak te maken met GAIA en dr. Langley om de zaak meer in detail te bespreken. Rond twaalf uur was de betoging, die zonder incidenten verliep, voorbij.