Child Focus vraagt financiële hulp bevolking

Child Focus, het Europees Centrum voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen, vraagt dit jaar voor het eerst financiële steun aan het grote publiek.

Belga

Van 3 tot 15 mei loopt daarom in het hele land een grote fondsenwervingsactie. Het opvallendste onderdeel daarvan is de veiling van voorwerpen van bekende Belgen op 15 mei. Peters van de actie zijn Jean-Marie Pfaff, de Waalse acteur Benoît Poelvoorde en de Brusselse tekenaar van 'de kat', Philippe Geluck. Sinds Child Focus in 2000 op kruissnelheid kwam, is het aantal dossiers dat wij behandelen met 50 procent gestegen. Maar de subsidies werden slechts met 10 procent verhoogd, zegt directeur Jacques Debulpaep. "Om gewoon te kunnen verderwerken hebben we dus meer middelen nodig".

"De werking van het centrum kost jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen euro. Daarvan wordt 55 procent betaald door de overheid. Vijfenveertig procent is privé-geld, afkomstig van giften van bedrijven, particulieren en evenementen. Maar nog geen tien procent van de noden wordt gedekt door steun van de gewone bevolking. Terwijl Child Focus toch heel dicht bij de mensen staat", aldus woordvoerster Isabelle Marneffe. "Dat aandeel willen we dus verhogen".

Onder het motto 'Help ons helpen' wordt daarom voor het eerst met een grootscheepse actie een beroep gedaan op de solidariteit van alle Belgen. De periode -van 3 tot 15 mei- is gekozen in aanloop naar de internationale dag van de vermiste kinderen op 25 mei, aldus Marneffe.

Mascotte van de actie is een pluche 'knuffelkip'. Volgens Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie, omdat ze 'sympathiek en beschermend' is en symbool staat voor 'de moederkloek'. In tien Belgische shoppingcentra zal ze verkocht worden voor 10 euro. In diezelfde winkelcentra worden ook spaarpotjes geplaatst.

De belangrijkste dag wordt 15 mei. Dan gaat in de deelnemende winkelcentra een aantal voorwerpen van bekende Belgen onder de hamer. Jean-Marie Pfaff schonk zijn gesigneerde handschoenen van het Wereldkampioenschap in Mexico (1986), Benoît Poelvoorde het pak dat hij droeg om Claude François gestalte te geven in de film 'Podium' en Philippe Geluck een schets van 'de kat'. Verder gaan er nog een aantal gesigneerde shirts van bekende voetballers, een trui van Johan Museeuw, een gesigneerd tennisracket van Kim Clijsters, gouden platen van onder meer Céline Dion, Koen Wauters en Sarah en een jasje van Salvatore Adamo van de hand.

De veilingen hebben telkens plaats om 12.00 en 16.30 uur. De veiling loopt ook via de commerciële Nederlandstalige radio Contact en de RTBF-zender VivaCité. Geïnteresseerden kunnen vanaf 5 mei een bod doen op de websites www.radiocontact.be, op www.ebay.be of via het nummer 070/22.22.55.