Hushovd wint GP van Denain

Thor Hushovd (Crédit Agricole) volgt Bert Roesems op als winnaar van de GP Denain (1.3). De 26-jarige Noor van Crédit Agricole was donderdag in een spurt met twee vlot de baas van de Ier Mark Scanlon. Seconden later won Nico Sijmens de spurt voor de derde plaats. Erwin Thijs werd zesde, Jurgen Vandewalle negende.

Belga

De beslissing viel bijzonder snel. In de grote aanloopronde van 77 km vormde zich een kopgroep van achttien renners, waarbij in de eerste van negen plaatselijke ronden nog eens 25 renners aansloten.

Uit die kopgroep van 33 man kwamen een ronde later negen renners in de spits. Zij namen 2:30 voorsprong en toen zette Thijs, die de boot gemist had, de reactie op gang. De Limburger kreeg na een tijdje Nico Sijmens en Dmitriy Muravyev bij zich, en een tijd later waren er 12 leiders.

Bij het ingaan van de slotronde demarreerde Hushovd weg. Scanlon was de enige die nog kon aansluiten. Voor Hushovd was het de derde zege van het seizoen, na een rit in de Ster van Bessèges en de Classic Haribo.

Met zijn derde plaats voelt Sijmens zich klaar voor de Amstel Gold Race van zondag. "Laat ons hopen dat het nog anderhalve week zo goed blijft lopen, want ik droom echt van de Amstel Gold Race en de Waalse klassiekers", aldus Sijmens. "Als je ziet dat ik in Keulen en Denain in de eerste tien kan finishen, moet de vorm goed genoeg zijn om ook in de topkoersen te kunnen uitblinken".

Erwin Thijs van zijn kant hoopt alsnog in de selectie van MrBookmaker te geraken voor de Gold Race: "Voorlopig ben ik slechts reserve, maar ik zal Hilaire Van der Schueren vragen om me toch op te stellen".

Ook de negende plaats van Vandewalle opent voor de West-Vlaming perspectieven. "Ik heb me in de Ronde van Baskenland goed voorbereid op de komende grote wedstrijden", aldus Vandewalle. "Deze wedstrijd reed ik enkel omdat de ploeg zo veel gekwetsten heeft. Het was de bedoeling dat ik een honderdtal kilometer mee zou rijden, maar van bij het begin zat ik mee in de spits en daarna haakte ik natuurlijk niet af".