Stevaert verzet zich tegen asymmetrische coalities na 13 juni

Sp.a-voorzitter Steve Stevaert gelooft niet in asymmetrisch samengestelde regeringen op Vlaams en federaal niveau.

Belga

Als het kartel sp.a-Spirit na de regionale verkiezingen van 13 juni geen deel meer uitmaakt van de Vlaamse regering stapt het daarom uit de federale regering.

In De Zevende Dag (VRT) herhaalde Stevaert zondag dat hij schrik heeft voor een rechts-conservatieve regering na 13 juni waarbij de socialisten uit de boot zouden vallen.

Stevaert kondigde zaterdag in Het Laatste Nieuws aan dat sp.a-Spirit uit de federale regering stapt als het kartel na de verkiezingen van 13 juni geen deel uitmaakt van de Vlaamse regering. Hij koppelt daarmee het lot van de paarse federale regering aan de Vlaamse verkiezingsuitslag.

Het gaat niet op zaken op het ene beleidsniveau op te bouwen die men op het andere niveau in de oppositie moet afbreken. Voor mijn part mag de federale en Waalse regering anders zijn samengesteld, maar in hetzelfde landsgedeelte moeten regeringen symmetrisch zijn samengesteld, aldus de sp.a-voorzitter zondag.

Volgens hem denken de andere partijen er net zo over, maar durven ze dat niet luidop zeggen. Als het kartel CD&V-N-VA de Vlaamse verkiezingen wint, zal partijvoorzitter Yves Leterme in de federale regering willen inbreken, aldus Stevaert.

In Het Nieuwsblad zei VLD-voorzitter Dirk Sterckx zondag dat hij nooit gezegd heeft te kunnen leven met asymmetrische coalities. Ik heb wel gezegd dat het eenvoudiger is te werken met gelijkaardige regeringen, aldus Sterckx. Volgens hem zaait Stevaert met zijn verklaringen onrust op het federale niveau en is dat nergens goed voor. Op 13 juni gaat het niet over federaal paars, maar over Vlaamse verkiezingen, aldus Sterckx.

Stevaert zelf zei in De Zevende Dag dat zijn verklaringen niet begrepen moeten worden als een signaal dat sp.a-Spirit in de Vlaamse regering af wil van de VLD. "Als paars een meerderheid heeft, gaat het door. Ik wil van niemand af en wil alleen dat de verkiezingsuitslag gerespecteerd wordt", aldus Stevaert. Hij pleitte nogmaals voor het opnieuw laten samenvallen van de federale en Vlaamse verkiezingen.