Nauru, kleinste republiek ter wereld, bijna failliet

Het eiland Nauru in de Stille Oceaan, de kleinste republiek ter wereld, staat op het punt zich bankroet te verklaren. In de jaren '70 nog had de republiek het hoogste inkomen per inwoner ter wereld.

Belga

Gerechtelijke ambtenaren hebben zaterdag de controle genomen over actieven in Australië van het eiland omdat Nauru zijn schulden niet kan betalen. Het gaat om verschillende hotels en commerciële centra in Sydney en Melbourne.

Deze feiten zijn de laatste voortekens van een nakend faillissement.

Het parlement van Nauru is geschorst sinds 6 april nadat de voorzitter onslag nam uit protest tegen het ontbreken van de voorstelling van een begroting door de regering.

Nauru werd in 1968 onafhankelijk. Het eiland is 21 km2 groot en telt 12.500 inwoners. Het eiland ging het in de jaren '70 voor de wind dankzij de ontginning in fosfaatmijnen. Toen had het land de hoogste inkomens per inwoner wereldwijd.

Door ver doorgedreven ontginningen is de grond op het eiland, ooit een tropisch paradijs, bijna onbewerkbaar. De winsten uit de ontginning worden belegd in megalomane projecten. Zo wordt een musical opgezet in Londen en worden hotels gekocht. In een poging om de economie te redden, wordt het land een draaischijf voor het witwassen van geld van de Russische maffia. Recent werd het eiland ervan beschuldigd 70 miljard dollar te hebben witgewassen via zijn 400 off-shore banken.

Sinds drie jaar heeft Nauru ermee ingestemd een centrum te worden voor de opvang van illegale migranten die asiel vragen in Australië.