Einde van injectienaald nabij?

Wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten hebben een alternatief gevonden voor injecties. Dat meldt de Sunday Times. In plaats van de naald door de huid te steken, veroorzaakt een injectie voortaan hoogstens nog een tintelend gevoel op de plaats waar een vaccin wordt ingebracht.

Belga

Het einde van de pijnlijke prik is een idee van wetenschappers van de Harvard universiteit en het Massachusetts Institute of Technology. In plaats van een naald om vaccins te zetten of bloed te trekken, experimenteren de Amerikanen met een systeem waarbij een bepaalde hoeveelheid gas wordt gebruikt. Daarmee worden kleine kristallen van aluminiumoxide afgeschoten. Zij verwijderen de bovenste huidlaag en maken kleine gaatjes in de laag daaronder. In die gaatjes, die zo klein zijn dat ze niet met het blote oog zichtbaar zijn, worden dan geneesmiddelen ingebracht.

De nieuwe methode is volkomen pijnloos. Bij de experimenten die ermee zijn uitgevoerd, stelden de proefkonijnen hoogstens een tintelend gevoel vast, "alsof er een zacht briesje door de huid glijdt".