Moord op Hamas-leider veroordeeld

Arabische en islamitische leiders hebben de liquidatie van Hamas-leider Abdel Aziz Rantisi als staatsterrorisme bestempeld. Europese functionarissen zeiden dat de moord op Rantisi de spanningen slechts vergroot. Alleen het Witte Huis weigerde Israël te bekritiseren.

AP Ned

De Palestijnse premier Ahmed Qureia zei dat met de moord "alle rode lijnen zijn overschreden". Hij beschuldigde de Verenigde Staten ervan Israëls optreden tegen Palestijnen aan te moedigen en vroeg de Europese Unie en andere internationale bemiddelaars verdere aanslagen te voorkomen. Ook riep hij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de aanval te veroordelen.

De Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmed Maher zei dat uit "de perfide moorden" de werkelijke bedoelingen van Israël blijken. Ze bevestigen "dat Israël de kans grijpt om de wereld een rad voor ogen te draaien, om iedere kans op vrede om zeep te brengen en de regio in de afgrond te storten". Het Egyptische parlement noemde de aanslag een "stupide daad" die tot een catastrofe zal leiden. Met zijn optreden werpt Israël "een grote hindernis voor het realiseren van iedere vrede in de regio" op, aldus een verklaring die werd verspreid door het Egyptische staatspersbureau MENA.

Een Jordaanse regeringswoordvoerster sprak van een "smerige misdaad" die de hoop op vrede verkleint. Hossam Zaki van de Arabische Liga sprak van staatsterrorisme, waarvan de timing, zo kort na het bezoek van de Israëlische premier Ariel Sharon aan de Amerikaanse president George Bush, doet vermoeden dat het de steun heeft van Washington. De Libanese minister van cultuur Ghazi al-Aridi stelde voor de televisiezender Al-Jazeera behalve de Israëlische ook de Amerikaanse regering verantwoordelijk voor de moord op Rantisi.

De politieke leider van de Hamas, de in Syrië woonachtige Khaled Mashaal, riep Arabische landen op zich bij de Hamas aan te sluiten in de strijd tegen de joodse staat.

"Wacht niet af wat de Hamas of Palestijnse groepen doen. Dit is uw strijd", zei hij.

De Amerikaanse regering drong er bij Israël op aan de gevolgen van zijn daden "zorgvuldig te overwegen" en riep alle partijen op maximale terughoudendheid te betrachten. Volgens een zegsman bij de regering waren de VS niet van tevoren van de aanval op de hoogte. Ook Israëlische functionarissen verklaarden dat de actie niet was gecoördineerd met Washington.

EU-commissaris voor buitenlandse betrekkingen Chris Patten en de Ierse voorzitter van de Europese ministerraad Brian Cowen veroordeelden de Israëlische actie als een schending van het internationaal recht. Patten betreurde het dat de Amerikaanse regering niet op dezelfde manier heeft gereageerd.