OS 2004 - Alles of niets voor Yoeri Van Laecke

Yoeri Van Laecke bereidt zich de komende dagen in afzondering voor op het olympisch kwalificatietoernooi degenschermen dat zaterdag plaatsvindt in de topsporthal van Gent. Voor Van Laecke is dit toernooi van kapitaal belang.

Belga

Als hij zich alsnog wil plaatsen voor de Olympische Spelen van Athene moet de Belg eerste of tweede worden.

Aan het zonetoernooi in Gent mag slechts één deelnemer er land aantreden. In het degenschermen zijn 26 landen vertegenwoordigd. Van Laecke is dankzij zijn zesde plaats op de huidige wereldranking tweede reekshoofd in Gent. Hierdoor is hij hoogstwaarschijnlijk vrijgesteld van de voorrondes en mag hij onmiddellijk beginnen in de achtste finales.

Naast Van Laecke tekenen in Gent nog drie andere degenschermers uit de top-10 present: de Zwitser Marcel Fischer (3e), de Zweed Peter Vanky (7e) en de Nederlander Arwin Kardolus (9e). Ook het nummer elf van de wereld, de Noor Claus Morch, is van de partij.

Yoeri Van Laecke zelf wil tot zaterdag geen interviews geven. Zijn mental coach Marc Slusnzy is er van overtuigd dat de Oost-Vlaming zaterdag niet zal ontgoochelen. "Yoeri zal er mentaal en fysiek volledig staan. Dat Yoeri zijn honderden thuisfans niet mag ontgoochelen, is voor hem geen probleem. Yoeri is stressbestendig en zal hier eerder extra kracht uit putten. De wereldtop zal aanwezig zijn en Yoeri zal bewijzen dat hij daarbij hoort. Ik heb het volste vertrouwen in mijn poulain", klinkt het.

Naast het degentoernooi, zijn er zaterdag in de topsporthal aan de Blaarmeersen ook competities op sabel en floret, zowel voor mannen als voor vrouwen. Dit zonetoernooi wordt georganiseerd door de Gentse Sint-Michielsgilde 'Confrérie' die zijn schermzalen in de Lakenhallen van het Belfort heeft. De toegang zaterdag is gratis. Er worden ongeveer 2000 toeschouwers verwacht.