Marcel Hacker en Ekaterina Karsten blikvangers in Gentse roeiregatta

Dit weekend pakken de organisatoren van de Gentse RS-regatta met een mooie affiche voor hun tweedaagse internationale regatta uit. Zij haalden de Duitser Marcel Hacker, de regerende tweevoudige wereldkampioen in de skiff, en de Wit-Russische Ekaterina Karsten, de olympische kampioene in 1996 en 2000, naar hun Watersportbaan. Zij bemannen twee van de 1036 boten van 2170 roeiers en roeisters uit negen landen.

Belga

Voor bondscoach Dirk Crois een unieke kans dus om in eigen land en op de vertrouwde Gentse Watersportbaan zijn dubbelvier en lichte dubbeltwee te testen. "We gaan door op de weg die we in Piedeluco in sloegen, dit wil zeggen met de jonge Gentenaar (21) Christophe Raes op slag. Stijn Smulders, Nico Roels en Arnaud Duchesne worden zijn teamgenoten. Zaterdag zullen deze vier atleten zich eerst kunnen meten in de skiffrace, waarin ze het mogen opnemen tegen wereldkampioen Hacker (13.40).

Tim Maeyens is na zijn uitvallen wegens een rugletsel wel opnieuw aan oefenen, maar nog niet aan wedstrijdroeien toe. Dit weekend wijzig ik voor het eerst de lichte dubbeltwee. GRS-atleet Kristof De Keyser (21), in Piedeluco knap tegen wereldkampioen Baldini, zal zondag de plaats in nemen van Wouter Vanderfraenen, die dan in de skiff roeit. Al deze races en probeersels'staan natuurlijk allemaal in teken van onze deelname aan de wereldbeker in Poznan (7 en 9 mei) en de laatste olympische selectieregatta, die van 13 tot 16 juni in Luzern plaatsvindt."

De Belgische dubbelvier start zaterdag en zondag om 16u40, de lichtgewicht dubbeltwee zaterdag om 15u10 in de open categorie en zondag om 10u20 bij de lichtgewichten. Wereldkampioen Hacker beide dagen om 13u40 in skiff, de dubbele Olympische kampioene Ekaterina Karsten om 13u30. Als toetje en op vraag van Marcel Hacker varen beide topskiffeurs aan het eind van de eerste wedstrijddag rond 17u15 nog een chronorace tegen elkaar en met als sparringpartner de lichte dubbeltwee Vanderfraenen-Gevaert.