Blair overweegt referendum over Europese grondwet

De Britse premier Tony Blair overweegt om binnen drie jaar een referendum te organiseren over de goedkeuring van de Europese grondwet door zijn land.

Belga

Dat werd zondag vernomen van de Britse pers. Blair overweegt het referendum als hij bij de algemene verkiezingen, die voor het eerste semester van 2006 moeten plaatsvinden, opnieuw verkozen wordt als regeringsleider.

Tot nu toe sloot de premier alle volksraadplegingen over deze kwestie uit omdat hij van mening was dat dit nutteloos zou zijn. Blair zal volgende week het akkoord van zijn regering voor deze belangrijke politieke koerswijziging, schrijft het zondagsblad Sunday Telegraph.

Zondag bleek een teken van deze verandering tijdens een interview waarin de premier voor de eerste maal het idee van een referendum niet categoriek uitsloot.

Volgens een minister van de regering Blair, die anoniem wil blijven, heeft de Britse premier zijn reis naar de VS de afgelopen week gebruikt om de opties voor en tegen de toekomstige Europese grondwet af te wegen.

Volgens de krant de Observer heeft Tony Blair besloten dat het referendum binnen ongeveer drie jaar zou georganiseerd worden, er vanuit gaande dat zijn Labour partij bij de volgende algemene verkiezingen een overwinning haalt. Die verkiezingen moeten ten laatste half 2006 georganiseerd worden.