Het einde van de streepjescode is nabij

De streepjescode maakt het niet lang meer. Ze wordt binnen enkele jaren door een superslimme chip vervangen.

Belga

Dit chipje, zo groot als een zandkorrel, kan bijvoorbeeld bibliotheekboeken volgen en het afrekenen in een supermarkt vereenvoudigen. Veel bedrijven zijn bezig met proeven met deze technologie.

De Nederlandse leverancier van bibliotheekboeken NBD/Biblion voorziet vanaf deze maand alle boeken met RFID, Radio Frequency Identification. De organisatie levert jaarlijks 2,7 miljoen boeken aan bibliotheken in Nederland. De chips zorgen voor extra beveiliging. "Doordat ze signalen sturen naar beveiligingspoortjes, kunnen boeken niet zomaar worden meegenomen", zegt projectleider M. Tiebout van NBD/Biblion.

Europese winkelketens, logistieke dienstverleners en voedselfabrikanten verwachten op korte termijn proeven met deze techniek te beginnen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van automatiseerder LogicaCMG. Het Duitse detailhandelsconcern Metro en de Britse supermarktketen Tesco wil volgend jaar RFID al invoeren.

In Duitsland heeft Metro vorig jaar een winkel geopend waarin de techniek is gebruikt. Afrekenen gaat heel eenvoudig. Alle producten gaan langs een lezer die de signalen van de chips opvangt. De chips zitten in de verpakkingen.

Uit het onderzoek van LogicaCMG blijkt dat het nog wel even duurt voordat de technologie daadwerkelijk in consumentenproducten terechtkomt. Waarschijnlijk zal dat niet voor 2008 het geval zijn. De proeven gaan echter de komende tijd bij meerdere concerns massaal van start.