Brusselse regering voorziet 700.000 euro voor muziek

De Brusselse regering maakt 700.000 euro subsidies vrij voor 29 muzikale evenementen in de hoofdstad. Door de steun aan de lente- en zomerfestivals hoopt het Brussels gewest haar imago te verbeteren. Dat maakte Brussels minister-president Jacques Simonet donderdag bekend op een persconferentie.

Belga

De Brusselse regering heeft geen culturele bevoegdheden, maar wil met de toekenning van subsidies invloed uitoefenen op de culturele activiteiten in de stad. Zo wil ze het imago van de stad verbeteren, wat wel een gewestelijke bevoegdheid is. Het gewest wil af van haar "bureaucratisch en administratief cachet" en het accent leggen op Brussel als een bruisende, multiculturele en vooral muzikale stad.

De Brusselse regering heeft daarom een lijst opgesteld van 29 muzikale evenementen van heel verschillende pluimage, van heel prestigieus tot heel populair of volks. Zo krijgt de internationaal befaamde Koningin Elisabethwedstrijd een subsidie, net als het popfestival Les Nuit Botaniques en de Internationale Orgelweek Brussel.

Andere in het oog springende namen die ook kunnen rekenen op een toelage zijn Couleur Café, het multiculturele festival van de wereldmuziek, De Brussels Jazz Marathon, het KunstenFestivaldesArts en Boterhammen in de Stad.

Brussel wil met de subsidies ook een sociale dimensie geven aan de festivals. Zo betekent Couleur Café een impuls voor de armere wijken van Molenbeek en worden plaatselijke jeugdverenigingen betrokken bij het driedaagse muziekfeest. Door de toelagen kunnen bovendien heel wat organisatoren gratis concerten aanbieden.

Zo hoopt de Brusselse regering alle inwoners van de stad te kunnen laten genieten van de festivals. Voorts rekent Brussel erop dat de reeks evenementen een extra duw in de rug zullen zijn voor de toeristische sector en de horeca in de hoofdstad.

De subsidies voor elk evenement worden geval per geval bepaald. Organisatoren krijgen weliswaar een voorschot, maar pas na het indienen van de definitieve rekeningen stort het gewest het volledige bedrag. De subsidie bedraagt evenveel als het tekort dat de organisatoren hebben om hun evenement zonder verlies af te sluiten. "Zonder onze subsidies zouden er dus festivals zijn die niet meer zouden bestaan," aldus Simonet.

Aangeboden door onze partners